8/27/2006 11:44:00 ÖÖ | Posted in
Fransa’nın Teknoloji Eğitimi Programı

Teknoloji eğitimi orta öğretimin ilk düzeylerindeki öğrencilere (11-15 yaş arası) 4 yıl süre ile verilmesi zorunlu bir derstir. Çalışma esnasında grup düzeyleri için sadece ayrıntılı bir program bulunuyor. (11-12 yaş arası uyum sağlama düzeyi) (12-13 yaş arası 1.ana düzey) (13-14 yaş arası 2. ana düzey) (14-15 yaş arası yön belirleme düzeyi) son düzeyde özel bir plan yer almamaktadır.

Mantık ve içerik

Teknoloji eğitimi, teknolojinin toplum ve toplumun kültürü üzerindeki etkileri olan iş, üretim ve insan ihtiyaçları arasındaki bağlantıları aydınlatmayı amaçlıyor.
Teknoloji çalışmaları yapılması esnasında öğrenciler becerilerini ve teknik-ustalık uygulamalarını yapmak zorundalar. Bu beceriler çalışmanın işlemesi açısından zenginlik getirecektir. Özellikle teknoloji eğitimi öğrencilere şu fırsatları sağlar.
• Teknik sistemlerden haberdar olurlar ve onları kullanarak gerçekleştirirler.
• Disiplinli bir şekilde dili doğru kullanmayı öğrenirler.
• Teknolojinin özel yöntemlerinden haberdar olurlar.
• Özel bir problem için farklı bir çözüm yolu bulabilirler.
• Mantıklı yollarla kontrol sistemlerini ve donanımı kullanırlar. Bunu yaparken ergonomik kuralları ve güvenlik önlemlerini takip ederler.
• Gelişmeyi, farklı üretim yollarını, problemleri ve teknik çözümleri gözlemlerler.
• Duygusal engeller olmaksızın teknolojik dünyada ciddi bir yer alırlar ve bu dünyaya katılırlar.

İlköğretim okullarında basit mekanizmalar, elektrik planları, enerji üretimi ve genel üretim yolları gibi konular öğretilir. Öğrenciler küçük projelerle meşgul olurlar ve bu projeleri bilgisayarlarla pekiştirirler. Ortaöğretim okullarında üretim, depolama, ihtiyaç analizleri (servis ve üretim aşamasındaki meslekler) gibi meslekler öğretilir. Ayrıca CAD/CAM (Bilgisayar destekli tasarım ve üretim) uygulamaları deneyimlerini de içerir.


Ulusal hedefler

Teknolojiyi Fransız diliyle kaynaştırmanın pratik açıdan önemli olduğu düşünülüyor. Bu, teknik terimler, sözcük işlemleri, radyo televizyon reklamları eleştirisi ve bilinçli tüketici olma açısından önemlidir. Fransızca diliyle bilim, sosyal çalışmalar ve bilgisayar okuryazarlığının çok sayıda önemi arasındaki ilişkiler vurgulanmaktadır. Her hafta teknoloji eğitimi için 90 ila 120 dakika arasında süre ayrılmıştır. Teknoloji eğitimi kız ve erkek öğrencilerin her ikisine de verilmektedir.

Diğer Gözlemler

Teknoloji eğitimi ilköğretimin ilk kademesinde sınıf öğretmenleriyle veriliyor. İkinci kademesinde ise özel branş öğretmenleri tarafından veriliyor. Çalışma sırasında el çalışması aktiviteleri ve uygulamalar için toplam sürenin 5 ‘te 3 ‘ünün kullanılması amaçlanmış. Teknoloji eğitiminin öğretilmesinde uygun konular ele alınarak hiç ara verilmeksizin ilköğretimden ortaöğretimin sonuna kadar verilme zorunluluğu bulunuyor.

Category:
��

Comments

0 responses to "FRANSA 'DA TEKNOLOJİ EĞİTİMİ"